Een vakantiehuis Schouwen-Duiveland huren?
Vind hier vakantiehuizen Schouwen-Duiveland.
Of huur een vakantiehuis in Noord-Beveland of huisje in Zuid-Beveland.
Populaire Plaatsen voor huren vakantiehuis Schouwen-Duiveland.
Het grootste aanbod vakantiehuizen Schouwen-Duiveland vind je in Renesse, Burgh-Haamstede en Bruinisse. Maar ook in plaatsen als Zonnemaire en Scharendijke kan je een leuk huisje Zeeland huren.
Roompot Vakantiepark Aquadelta in Bruinisse
In Bruinisse vind je het mooie Roompot Vakantiepark Aquadelta. Dit park met zwembad ligt aan het Grevelingenmeer. Bij vakantiepark Aquadelta kan je een huisje of villa aan het water met privé sauna en bubbelbad huren. Op vakantiepark Aquadelta vind je ook grote vakantiehuizen Zeeland. Huizen aan de kust voor groepen. Je kunt daar zelfs een 20 persoons vakantiehuis aan het Grevelingenmeer huren.
Waarom een vakantiehuis Schouwen-Duiveland huren?
Op dit mooie eiland vind je overal water. Soms is het beneden de waterspiegel nog mooier dan erboven. Reden genoeg dus om hier eens te genieten van een heerlijke vakantie! Wie van wandelen, fietsen, natuur, vogels en sport houdt kan hier genieten van de natuur. De combinatie van strand, zee en natuurschoon maken dit gebied heel aantrekkelijk voor toeristen. Daarnaast vind je hier unieke grote vakantiehuizen Zeeland. Je kunt hier zelfs een vakantiehuis grote groep Zeeland voor meer dan 20 personen huren.
Een stukje geschiedenis
Tot de 12e eeuw bestond dit gebied uit 4 verschillende eilanden: Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland. Deze 4 eilandjes werden allemaal omgeven door ringdijken. Dit moest ook wel, want er moest steeds weer strijd tegen het water geleverd worden. Steeds als er weer een dijk doorbrak moesten de bewoners aan de slag om het gat te dichten of weer een nieuwe dijk te bouwen.
Dit bleef zo tot het jaar 1610. Men besloot een dam aan te leggen tussen Schouwen en Duiveland. Hierdoor werden deze twee eilanden met elkaar verbonden en ging het eiland Bommenede verloren. In de 19e eeuw bestond het eiland uit 19 gemeenten, nu is dat er nog een. Schouwen-Duiveland bleef als enige eiland bezet door de Duitsers tot mei 1945. In het jaar 1953 stierven op het eiland 531 bewoners door de Watersnoodramp.
Plaatsen op het eiland om een vakantie Zeeland te vieren
Het eiland heeft genoeg moois te bieden en er zijn ook een aantal plaatsen die tijdens je vakantie zeker de moeite waard zijn om ze eens te bezoeken. Het wordt nogal veel om iedere plaats op het eiland aandacht te geven, daarom een selectie uit enkele plaatsen die je zeker niet moet missen tijdens je vakantie.
Vakantiehuis Renesse huren
Renesse is Ă©Ă©n van de bekendste vakantieplekken van Zeeland. Je vindt er vele vakantieparken, campings en vakantiehuisjes.
Met name jongeren vinden dit een aantrekkelijke plaats.
Vakantiehuis Burgh-Haamstede huren
Wat voor Renesse geldt, is ook van toepassing op Burgh-Haamstede. Deze plaats is echter minder op jongeren gericht dan Renesse. Met haar prachtige duinen en buur boswachterij Westenschouwen is Burgh-Haamstede een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. En vanuit Burg-Haamstede ben je binnen 20 auto minuten in Kamperland. Ook een leuke plaats om een strandvakantie Zeeland te vieren. Boek hier een vakantiehuis Kamperland.
Voor een vakantie met de hond op een vakantiepark de volgende tip. In Kamperland en omgeving vind je meerdere Roompot Vakantieparken met hond.
Zierikzee, Ă©Ă©n van de oudste steden van Nederland
Deze mooie oude havenstad heeft ruim 500 monumenten die zowel binnen als buiten de stad liggen. Het was al in de 15e eeuw een mooie stad met muren, een toren, poorten, kerken en molens. Heelveel hiervan is vandaag de dag nog steeds te zien. Deze stad dankt het ontstaan aan de aanwezigheid van water. Vanaf de 10e eeuw werd het gebied bewoond door vissers en boeren. Omdat een zekere Zierik als een van de eersten aan de macht kwam, werd de naam Zierik’s Ee. Dit werd later veranderd in Zierikzee.
Stadsrechten kreeg Zierikzee in 1248.
Sinds die tijd is er heel veel gebeurd want niet aangenaam was. Tussen 1414 en 1567 brak er enkele malen een grote brand uit in de stad. In de Eerste Wereldoorlog vergiste een Britse bommenwerper zich en gooide 6 bommen op Zierikzee. Hiermee hield de ellende nog niet op. Kort nadat de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, werd er in de Oosterschelde vlak naast de stad bijna 30 miljoen kilo aan munitie gedumpt. Dit ligt tot de dag van vandaag nog in het Gat van Zierikzee.
De Dikke Toren van Zierikzee
Wat meteen opvalt als je Zierikzee ziet, is de dikke Toren. De naam hiervan is de Sint-Lievensmonstertoren. Hier kan je op een trap met 279 treden naar boven om te genieten van het uitzicht over de stad en het eiland. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de toren 200 meter hoor zou worden. Maar doordat de economie in de stad achteruitging is men gestopt met de huidige hoogte van 62 meter.
Naast deze toren ligt de Nieuwe Kerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1835 en 1848. De naam Nieuwe Kerk is gekozen omdat de Sint-Lievensmonsterkerk die er eerst stond, helemaal is afgebrand. Ter bescherming van de stad werden er vroeger enkele poorten gebouwd zodat de stad beschermd was. De Zuidhavenpoort en de Noordhavenpoort stammen al uit de 14e eeuw en zijn nog steeds te bewonderen. Hiertegenover bevindt zich de Oude Haven. Als je de ophaalbrug oploopt heb je een prachtig uitzicht over de hele haven.
Het Stadsmuseum
Het Stadsmuseum zit in het oude Stadhuis van de stad. Dit is gebouwd in de 16e eeuw. Hier vind je alle informatie over het ontstaan van de stad en kom je alles te weten over de bijzondere monumenten die de stad rijk is. In de tentoonstellingszaal staat een van je oudste kajakken van de hele wereld. Wil je niets missen van deze mooie stad? Kies er dan voor om een rondleiding door de stad te maken. Dit kan je natuurlijk ook helemaal zelf doen, maar onder leiding van een gids weet je zeker dat je niets van al het moois zal missen.
Wie graag gaat winkelen kan in Zierikzee ongestoord zijn of haar gang gaan, want er zijn een groot aantal winkels te vinden. Grote outlets maar ook kleine speciaalzaken waar dingen zoals kleding, sieraden of souvenirs worden verkocht. Horeca is er ook genoeg. Ga lekker op een terrasje op het Havenplein zitten of geniet van een uitgebreid diner waarbij je uitzicht hebt over de haven.
Bruinisse, ideale plek om huisje aan het water te huren
Dit vissersdorp, door de Zeeuwen in de meeste gevallen afgekort tot Bru. Dat Bruinisse een vissersdorp is zie je meteen als je in de haven bent. Daar liggen de vissersboten en op het havenplateau staat een enorme mossel. Het dorp werd gesticht aan het einde van de 15e eeuw. Op 5 januari 1945 werd het dorp door geallieerden gebombardeerd. Hierdoor gingen de kerk, de molen en tientallen woningen verloren.
De grootste bron van inkomen voor de inwoners is de mosselkweek. In de buurt van het dorp zie je dan ook verschillende mosselzaad invanginstallaties in het water. Deze kan je herkennen aan de boven het water uitstekende blauwe vaten. De opening van het mosselseizoen wordt in juli ieder jaar weer gevierd met de 3 visserijdagen. Hierbij staat het hele dorp dan in het teken van feesten, en mossels natuurlijk!
Bruinisse, voor een vakantie aan het Grevelingenmeer
Omdat dit vissersdorp aan het Grevelingenmeer ligt, is het een populaire plek voor heel veel vakantiegangers. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het is een hele populaire plek voor duikers. Ook de jachthaven van het dorp ligt pal aan dit meer. Deze is kortgeleden nog helemaal gerenoveerd. Hij is voorzien van horeca, winkels, uitgebreide faciliteiten, heeft een openbaar zwemstrand en is voorzien van heel veel ruime ligplaatsen. De haven is nu een van de modernste van Zeeland.
Brouwershaven
Deze stad, die ook wel kortweg Brouw genoemd wordt, werd gesticht rond 1285. Omdat de stad aan het Grevelingenmeer ligt, werd hier een haven gemaakt. De stad kreeg in 1403 stadsrechten. Spaanse troepen staken de stad in het jaar 1575 in brand. Om dit in de toekomst te voorkomen werden er 20 jaar later stadswallen en een gracht aangelegd. Delen hiervan zijn nog steeds te zien. De stad leefde op na de Watersnoodramp van 1953 en kreeg toen ook een jachthaven.
Bijzonderheden over Brouwershaven
Aan de rand van de stad staat de Grote of St Nicolaaskerk. De oudste onderdelen hiervan zijn het koor en de kapellen, deze stammen uit de 15e eeuw. Door zijn enorme formaat aan de buitenkant maakt de kerk meteen indruk op je. Door de bouw heeft deze een hele goede akoestiek. Hierdoor wordt er binnen de kerkmuren veel gebruik van gemaakt voor muzikale evenementen. In het hoogseizoen is de kerk te bezichtigen.
Jacob Cats
Jacob Cats, de bekende schrijver, werd in deze plaats geboren. Van “vadertje Cats” staat er daarom een standbeeld op de markt. Dit beeld werd onthuld in het jaar 1892 en staat er dus al meer dan een eeuw. Als je wilt kan je een speciale Jacob Cats wandeling door de stad wilt maken dan is dat mogelijk. Je komt dan langs het geboortehuis van deze bekende staatsman. Je vindt dit huis aan de Noorddijk 7.
Wie de omgeving eens vanaf het water wil ontdekken, kan mee op een rondvaartboot van Rederij Zeeland. In de zomermaanden is het ook mogelijk om mee te varen met een historisch zeilschip wat vertrekt vanaf de loswal. Iedere maandag is er een toeristenmarkt. Door het jaar heen zijn er in de stad verschillende evenementen en is er dus altijd wel iets te doen.
Dreischor
Dit kleine dorpje met rond de 1000 inwoners mag dan klein in omvang zijn, het is niet voor niets een van de allerbest bewaarde ringdorpen van Zeeland. Het is maar een van de 17 Zeeuwse plaatsen die een beschermd dorpsgezicht hebben. Dit zie je nog steeds terug in de mooie gevels, de straten, de zwart geteerde schuren, het stratenplan en de stoepen. De harmonie waarin dit alles samen is gevoegd maken Dreischor daarom tot op de dag van vandaag speciaal.
De Sint-Adriaanskerk in Dreischor
In de 2e helft van de 14e eeuw werd er begonnen met de bouw van de Sint-Adriaanskerk. Het duurde hierna bijna een eeuw voordat deze helemaal klaar was. Door de eeuwen heen werden er diverse torens van de kerk verwijderd en moest de klok na een blikseminslag vervangen worden. Door de Watersnoodramp van 1953 was het hele interieur van de kerk verwoest. Door Zweden is er toen een nieuw orgel geschonken. Rondom de kerk ligt tot de dag van vandaag nog steeds de originele gracht.
Vroeger was Dreischor een vlasdorp, er werd in de nabije omgeving heel veel vlas verbouwd. Dit werd gebruikt om linnen van te maken en touw. Behalve dat, vinden we vlas ook terug in dingen zoals brandslangen en fietspaddenstoelen. Ook wordt er uit vlas lijnolie gewonnen, dit wordt nog steeds door vakschilders gebruikt omdat die verf met deze grondstof het beste kunnen waarderen om mee te werken. Elk jaar wordt daarom in het dorp de Vlasdag georganiseerd. In het dorp wordt dan een braderie gehouden en er zijn allerlei oude ambachten te zien.
Ontwikkelingen rond de jaren 50
In de vorige eeuw, rond de jaren 50, werd er besloten om van afvalwater zoals rioolwater drinkwater te maken. Dit idee kwam van Dr. Ir. A. Pasveer. Ook Dreischor kreeg een zogenaamde Pasveersloot. Je vindt deze net buiten het dorp aan de Welleweg. De sloot werd in 1960 in gebruik genomen en dit ging door tot 2001. In dat jaar bleek dat ze te weinig capaciteit had en werd er gestopt met het gebruik. De Pasveersloot is nu eigendom van Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland.
Maar er zijn nog meer bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving. Langs wandelpad Slingerbos vind je namelijk hoogtorenstation Dreischor. Dit van bakstenen gemaakte gebouwtje uit 1928 was een transformatorhuisje. Toen in 1930 alle gemeenten op het eiland op het bovengrondse elektriciteitsnetwerk waren aangesloten kon met dit niet zonder dit gebouw. In 1958 gingen de leidingen ondergronds en hoefde er dus geen gebruik meer te worden gemaakt van het station.
De Wijngaard
Nog een verrassing wat je niet zomaar verwacht op een Zeeuws eiland, zeker voor wijnliefhebbers is dit een aanrader. In 2001 werd door enkele mensen de Schorre opgezet, dit is een kleine wijngaard. Door een samenwerking met het bekende wijnhuis Cep d’Or uit Luxemburg is de wijngaard nu uitgegroeid tot een van de grootste in het land. De wijngaard in Dreischor beslaat 40 ha en hierop zijn ruim 40000 wijnstokken geplant. In de schuur van de Wijnhoeve vind je de wijnkelder en het proefdomein.
Wil je eens de wijn proeven die hier wordt geproduceerd? Hier kan je je opgeven voor de wijn proeverij Dreischor.
Duiken tijdens je vakantie op Schouwen-Duiveland
Zowel voor duikers als mensen die niets met deze sport hebben is het Dreischor Gemaal de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. Als je bovenop de dijk staat is het boven water uitstekende deel van het gemaal goed te zien. Maar juist het deel wat onder water is maakt het gemaal het meest interessant. Als de zon op het water schijnt en het water is helder, dan zie je tussen de begroeide buizen een heel mooi schouwspel.
Winkelen
Wie graag uitgebreid wil gaan winkelen kan dat op Dreischor niet doen. In dit dorp zijn namelijk maar een paar winkeltjes. Wel zijn er hier heel veel mogelijkheden om paard te rijden, te wandelen en te fietsen. Winkelen doe je in Renesse, Burg-Haamstede of Zierikzee.
Vakantiehuis Schouwen-Duiveland huren, prachtige accommodaties
Wie graag een vakantie wil doorbrengen op dit prachtige eiland, heeft de keus uit een enorm groot aantal accommodaties. Ook voor een vakantie met hond in Zeeland. Er zijn verdeeld over het eiland 15 verschillende vakantieparken, een groot aantal campings en er is een grote keus aan hotels in diverse mooie plaatsen. Ook is het mogelijk om met je eigen boot in jachthaven in te gaan en daar als passant een tijdje te verblijven en op die manier te genieten van al het moois wat er op dit eiland te vinden is. Je kan hier dus je vakantie doorbrengen op de manier die voor jou het beste is.
Wat je echt gezien moet hebben in Schouwen-Duiveland
Het hele eiland is mooi, maar als je wat minder tijd hebt om alles te gaan bekijken of gewoon geen zin hebt om zoveel moeite te doen, dan wil je natuurlijk weten wat de hoogtepunten zijn tijdens je verblijf op Schouwen-Duiveland.
Westenschouwen, prachtige boswachterij aan de duinen
Westenschouwen was in het verleden een heel klein vissersdorpje. De legende vertelt dat er lang geleden een zeemeermin werd opgevist door plaatselijke vissers. Een van de vissers nam haar mee en wilde haar niet meer terug geven aan haar zeemeerman. Hierop werd deze zo woedend dat hij een vloek uitsprak over het dorp. Westerschouwen zal vergaan, alleen de toren zal blijven staan. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar het gebied is hierna sterk in verval geraakt. De toren is alleen niet blijven staan, deze is afgebroken. Heden vind je in dit gebied een prachtig natuurgebied Boswachterij Westerschouwen. Hier kan je heerlijk fietsen, paardrijden, met je hond wandelen of je gaat met een gids de natuur in. Lees hier wat we eerder schreven over boswachterij Westenschouwen.
Aquavitesse
Wie al dan niet met ervaring toch graag eens het water op wil, kan dit hier doen. Heb je geen zeilervaring? Huur een sloep of een kajak. Kinderen kunnen met hun ouders meevaren of ze gaan zelfstandig met een kinderkajak. Ook voor gevorderde zeilers zijn er hier meer dan genoeg mogelijkheden.
Indoorspeelplaats Ut Knienol
Mensen met kinderen doen hun kroost hier zeker een plezier mee. Ut knienol. In het Nederlands vertaalt het konijnenhol, nodigt kinderen uit om zich lekker even te laten gaan met alle speelmogelijkheden. Er is zelfs een spookhuis! Deze indoorspeeltuin is onderdeel van recreatiepark ’t Lapje. Hier kan je midgetgolf spelen of even lekker iets eten of drinken. In de gezellige bar op het park. Ze hebben er zelfs pizza’s. Deze kunnen ook afgehaald worden indien gewenst.
Slot Moermond
Dit slot bij Renesse kan je eigenlijk geen echt kasteel meer noemen. Het is een soort van mix tussen verschillende gebouwen. Het oudste gedeelte dateert uit de 16e eeuw. Door de jaren heen werd het kasteel steeds verbouwd en verandert. Heden is er een hotelketen in gevestigd.
Speeltuin Schouwerhoeck
Niet alleen leuk voor kinderen, deze speeltuin is een paradijs voor jong en oud! Voor de kinderen is er buiten een grote speeltuin met allerlei speeltoestellen. Ze zullen hier zeker uren zoet zijn. Wie zichzelf te oud vindt om de speeltuin in te gaan zoekt een goede plek uit op het terras of in het restaurant en neemt een drankje of koffie met gebak. Zijn de kinderen uitgespeeld? Je kan hier ook heerlijk eten en er zijn appartementen te huur.
Molen Oosterland
Natuurlijk is je vakantie in Zeeland niet compleet als je geen molen bezocht hebt. In Oosterland staat deze stenen grondzeiler, een oude korenmolen uit 1752. Deze molen is tot heden toe nog steeds in gebruik om koren te malen. Je kan deze molen een bezoek brengen als de molen draait, de vlag uithangt of na een afspraak gemaakt te hebben met een van te 2 vrijwillige molenaars. Bij de molen wordt ook meel verkocht. Zo kan je thuis je eigen brood maken!