Veere

Veere, prachtige stad Zeeland uit de Middeleeuwen.
Vakantie Zeeland? Dan moet je in Veere geweest zijn. Deze prachtige stad op het eiland Walcheren, brengt je terug naar vervlogen tijden.

Veere, de meest historische stad van Zeeland

Wie een vakantie Zeeland heeft geboekt en van oude steden en cultuur houdt, moet in Veere, Middelburg en Zierikzee zijn geweest. Hier lees je alles over de unieke plaats Veere in Zeeland. Je leest wat de Middeleeuwse en ommuurde stad Veere te bieden heeft en wat je er allemaal kunt beleven. Een stukje geschiedenis en achtergrond.

Waar overnachten?

Als je een vakantie Zeeland hebt geboekt en overnachtingsmogelijkheden in Veere zoekt, merk je al snel dat de mogelijkheden een huisje of hotel Veerde te boeken beperkt zijn. Ons advies, huur een vakantiehuisje Vrouwenpolder of accommodatie op een vakantiepark Kamperland. Vanuit Kamperland en Vrouwenpolder ben je binnen 20 minuten in het centrum van Veere. Je kunt de auto op diverse parkeerplaatsen rond het oude centrum kwijt. Houd er wel rekening mee dat het overal betaald parkeren is en het toezicht op “wild parkeren” vrij streng is. Je kunt overigens ook elders op Walcheren een vakantiehuis huren. De afstand naar Veere of Middelburg is nooit groot.

Met de hond overnachten.

Indien je een vakantie met hond Zeeland hebt geboekt, kan je bijvoorbeeld met hond in Vrouwenpolder overnachten. In de genoemde plaats Kamperland vind je nog veel meer mogelijkheden voor een vakantie met hond in Zeeland.

De geschiedenis van Veere

Deze roemruchtige gemeente in Zeeland beschikt over een zeer rijke geschiedenis. In de vroege Middeleeuwen is deze stad ontstaan en eeuwenlang was Veere een machtige plek omdat het een belangrijke stad was. Het was een zogeheten stapelplaats van de Schotten. De havens van Veere stonden vol met rijke Schotse schepen. Schotse wol was het handelswaar en Veere kreeg aanzien.
Eind 1700 raakte Veere deze stapelrechten als stad kwijt maar nog steeds is Veere een stad waar de Schotten met respect naar kijken omdat Veere enorm belangrijk is geweest voor alles. Wat zo mooi is aan Veere is dat de sporen van de geschiedenis nog steeds zichtbaar zijn in het hedendaagse Veere. En dat is zo mooi dat het zo authentiek is gebleven.

fietsen in de duinen

De ligging in Zeeland

Veere heeft een mooie en bijzondere ligging in Zeeland want het ligt vlakbij Middelburg maar is toch omgeving door mooie natuur en de zee. Daardoor is Veere ook een fantastisch mooie plek om te bezoeken want het is uniek in de ligging en zo goed bereikbaar.

Avontuurlijk Veere

Veere is een plek waar voor iedereen wel wat te vinden is om je te vermaken. Als je het heel basic wilt houden dan kun je alleen al genieten van de mooie natuur, de prachtige wandelingen die je kunt maken en natuurlijk het opsnuiven van de heerlijke verse zeelucht. Maar er is meer, want naast de mooie omgeving is er ook veel te beleven en zijn er ook leuke activiteiten te beleven.
Zo is er in Veere het museum de Schotse huizen waar je echt een reis door de tijd kunt maken en een impressie kunt krijgen van hoe het Veere in de tijd van de Schotten eruitzag. Het museum is gebouwd in twee huizen van die tijd waardoor je echt het gevoel maakt dat je een reis door de tijd aan het beleven bent.

Traditioneel Veere

Als je naar Veere gaat dan kun je ook heel erg veel bijzondere dingen meemaken op het gebied van cultuur en folklore. Zo’n mooi bijzonder plaatsje in Zeeland met echt een eigen cultuur. Dat moet je zeker een keer geproefd hebben. Met name in de zomer maanden kun je in Veere veel cultuur proeven en opsnuiven.
In de zomerperiode vindt namelijk het ringrijden en sjezen rijden plaats. Dit zijn bijzondere folkloristische gebeurtenissen die Veere echt kenmerken. Het ringrijden is een sport waarbij ruiters op een paard proberen om een soort stok, ook wel lans genoemd, door een ring te steken.

Dit is een bijzondere gebeurtenis waarbij er rondom het evenement ook allerlei leuke dingen te beleven zijn. Bij het sjezen rijden komen weer paarden kijken. De paardensport is toch wel iets bijzonders in Veere. Bij het sjezen rijden zitten een man en vrouw in een sjees, dit is een antieke wagen die achter een kar gespannen is. Het bijzondere is dat ze samen in typische Zeeuwse klederdracht in de sjees zitten. Bijzonder om een keer van dichtbij te kunnen bekijken.

groepsfoto op het strand Zeeland

Oude, historische panden in Veere

Als je houdt van historie en mooie en bijzondere panden dan zit je in Veere zeker goed! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Stadshuis van Veere. Dit prachtige pand vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw en draagt een enorme schat aan geschiedenis met zich mee. Wat ook bijzonder is dat de toren en het klokkenspel nog origineel zijn uit de 16e eeuw.

Maar ook een bezoekje aan de Campveerse toren mag niet ontbreken. Dit is namelijk een deel van de vroege verdediging van de stad die in deze tijd nog vanaf het Veerse meer te bekijken is. Vanaf de 16e eeuw werd deze toren gebruikt als een herberg en heeft het door de eeuwen heen heel veel gasten geherbergd.
Tot de dag van vandaag kun je overnachten in de Campveerse toren en daarmee is de Campveerse toren de oudste herberg van Nederland. Wat bijzonder is dat is de ligging van de Campveerse toren maar ook het besef dat vele beroemde mensen door de eeuwen heen hun voetstappen hebben verzegeld in de Campveerse toren.

Veere is een prachtige belevenis

Wanneer je besluit om een (korte) vakantie naar Veere te gaan doen dan zal je ontdekken dat er heel erg veel te zien en te beleven valt in dit prachtige typische Zeeuwse gemeente. Veere heeft een hele mooie ligging zo vlakbij Middelburg en aan de zee.

Veere kenmerkt zich door een hele rijke geschiedenis waarbij het plaatsje onmisbaar is geweest voor Schotland. En die geschiedenis en connectie zie je ook zeker in het plaatsje terug. De tijd is natuurlijk niet stil blijven staan in Veere maar toch is de geschiedenis niet verdwenen. En dat maakt het zo mooi, want in Veere kun je nog steeds genieten van de mooie authentieke, historische panden.

Folklore en Cultuur

Veere is een prachtige plek waar je intens kunt genieten van folklore en cultuur. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan leren ontdekken hoe een bepaalde gemeenschap leeft en wat hun tradities zijn? Veere heeft wat dat betreft echt een eigen karakter met een zeer sterke cultuur en de mensen zijn heel open en warm.

Als toerist is het heerlijk vertoeven in Veere. Wie een vakantie Zeeland heeft geboekt, moet hier een keer geweest zijn. Er is meer dan genoeg te beleven en te bekijken en als je houdt van geschiedenis, kunst en cultuur dan kun je in Veere je hart ophalen. Maar ook als je houdt van wandelen en frisse zeelucht kun je in Veere terecht.

zonsondergang strand

14 daagse vakantie Zeeland geboekt?

Als je 14 dagen aan de Zeeuwse kust verblijft en leuke uitstapjes wil maken, moet je zeker ook een dagje Vlissingen doen. In deze avontuurlijke stad aan zee met zijn lange boulevard, is altijd van alles te doen. Lees hier meer over een vakantie of uitstapje Vlissingen.